30/10/2020    0 Comentaris
El Pessebre: Tradicions nadalenques

El Pessebre: Tradicions nadalenques 

Quan pensem en el Nadal, segurament imaginem passar temps amb la família, grans àpats que duren hores, comprar regals pels nostres éssers estimats, els llums als carrers comercials... I clarament imaginem la decoració de casa nostra.

 

Al llarg de la història, al nostre país s’han anat incorporant noves tradicions en l’època nadalenca. Des dels arbres decorats amb boles vermelles, fins a la decoració de les portes de les cases i penjar vesc. Però, si hi ha alguna tradició característica d’aquest país quan arriba el Nadal, aquesta és muntar el pessebre.

 

Avui, us expliquem la història d’aquesta tradició; on va sorgir, perquè s’ha mantingut tant de temps i algunes curiositats sobre els pessebres que nosaltres hem trobat d’allò més interessants.

 

 

D’on venen els pessebres i quan arriben a Espanya?

 

El que es considera el primer pessebre de la història, el va muntar Sant Francesc d’Asís el Nadal de l’any 1223, a una cova propera a l’ermita del poble de Greccio, a Itàlia. Ens sembla molt interessant que el primer pessebre fos un pessebre vivent, en el que van participar tots els habitants del poble, un cop Sant Francesc va tenir permís del Sant Pare.

 

Però aquesta tradició no va arribar a Espanya fins al Renaixement, de la mà dels monjos franciscans, tanmateix, no es va popularitzar fins a la segona meitat del segle XVIII. Carles III i la seva dona, Maria Amalia de Sajonia, regnaven a Nàpols, fins que el germà d’ell va morir sense deixar hereus, moment en què es van convertir en reis d’Espanya i de les Índies. En el seu trasllat a Espanya, van importar nombroses tradicions napolitanes, entre elles el seu pessebre de més de 7000 figuretes, ja que eren molt aficionats a aquesta activitat nadalenca.

 

Durant el Nadal de 1760, l’Amalia va muntar un gran pessebre al Palacio del Buen Retiro i el va ensenyar a la gent. Sense saber-ho va impulsar una tradició que ha durat fins als nostres dies, ja que, tot i que va morir a l’any següent, Carles III va seguir muntant el pessebre cada any i mostrant-lo a tots els seus súbdits. Fins i tot va encarregar el “Belén del Principe” pel seu fill, Carles IV, que encara es mostra cada any al Palau Reial.

 

Poc després, les classes més altes de la noblesa van començar a copiar aquesta tradició reial, que va anar estenent-se des de les famílies més riques fins a les més humils. I no gaire temps més tard, a totes les llars del país hi havia un pessebre.

 

Actualment, els pessebres són molt més sofisticats. Moltes famílies afegeixen rius d’aigua de veritat, fogueres fetes amb bombetes vermelles, molins de vent elèctrics... La tecnologia ha aconseguit que alguns pessebres siguin autèntiques obres d’enginyeria, però el sentiment al muntar-lo en família perdura sempre.

 

 

Quan s’han de posar els pessebres?

 

Molta gent, quan comença a acostar-se l’època nadalenca, es pregunta quan és que realment “s’ha de posar” el pessebre segons la tradició.

 

Hi ha diferents opinions sobre aquesta data, des dels que consideren que cal començar a muntar-lo el 25 de novembre, tot just un mes abans del dia del Naixement de Crist, el dia de Santa Caterina, fins al que defensen que s’acostuma a posar el 8 de desembre, el Dia de la Immaculada Concepció.

Tot i això, molta gent prefereix començar a muntar-los a partir del 13 de desembre, el dia de Santa Llúcia, ja que en molts indrets, per exemple Catalunya, en aquestes dates se celebren fires on comprar noves figuretes i ampliar la col·lecció.

 

El que està més clar és la data de retirada del pessebre al final de les celebracions de Nadal. Tradicionalment el 2 de febrer, el dia de la Candelera, és el dia per començar a desmuntar-lo. Ja ho feia així Carles III, i de fet, a Itàlia es segueix mantenint aquesta tradició.

 

 

Saps en quin ordre s’han de posar les figuretes del pessebre?

 

Com ja sabem, el pessebre representa el moment del naixement de Jesucrist el dia 25 de desembre, l’adoració dels fidels i l’arribada i adoració dels Reis Mags d’Orient. Per tant, està clar que algunes de les figuretes han d’anar apareixent en dates concretes perquè la representació sigui acurada en el temps.

 

D’aquesta manera, quan muntem el pessebre esperarem per col·locar les figuretes tant del Nen Jesús com dels 3 Reis Mags d’Orient. La nit del 24 de desembre, la nit de Nadal, podrem afegir la figura de Crist a l’establia. També afegirem les dels Reis Mags que comencen a avançar cap a Betlem, on no arribaran fins a la nit del 6 de gener, la Nit de Reis. A partir d’aquí, podem canviar les tradicionals figures dels Reis enfilats als cabells per unes altres dels Reis en adoració.

 

Compartir aquesta Notícia

Comentaris

Has d'accedir per comentar