06/11/2020    0 Comments
Postals de Nadal: La felicitació més personal

Postals de Nadal: La felicitació més personal

Ja s’acosta el moment més feliç de l’any, el Nadal. Una època en la que tots ens tornem més amables. Una temporada plena de colors i bons desitjos que ens ajuden a acostar-nos una mica més als nostres éssers estimats.

En articles anteriors ja us hem parlat d’altres tradicions nadalenques; per exemple, vam veure la història i evolució d’una de les tradicions més conegudes al nostre país, el pessebre.

Avui, ens centrarem en una altra tradició molt típica de l’època nadalenca: les postals de nadal. Aquesta pràctica, que té gairebé 200 anys d’història i últimament havia caigut en l’oblit, ara torna a guanyar força entre la població.

D’on venen les postals de Nadal?

Molta gent considera que les primeres postals de Nadal tenen el seu origen a l’Edat Mitjana, quan els monjos varen començar a imprimir petits gravats religiosos, que posteriorment venien a peregrins i visitants.

La veritat, és que les primeres postals de Nadal les va encarregar l’any 1843, un conegut polític, escriptor i inventor anglès. Sir Henry Cole, famós per haver fundat el Museu Victoria & Albert, va encarregar al seu amic John Calcott Horsley, un conegut artista, el disseny d’una litografia que representés una escena nadalenca.

 

En aquest cas, va triar una imatge litogràfica pintada a mà, en la qual es veia a una família que brindava pels seus éssers estimats. Als laterals, s’hi van representar dues bones accions; a una banda donar menjar als pobres y, a l’altra, donar roba als més necessitats. Finalment, van afegir la frase “Bon Nadal i feliç any nou” al centre.

Postals de Nadal

 

Horsley va imprimir 1.000 unitats d’aquestes targetes, i Cole va enviar-ne la majoria a amics i familiars com a felicitació de Nadal. La resta, les varen vendre per un xíling cada una, establint així un precedent per la posterior comercialització massificada de les postals de Nadal.

 

Aquesta venta massiva, va començar a agafar forma l’any 1860 de la mà de Thomas Nast, el creador de la imatge del Pare Noel. L’any 1862 van començar a imprimir-se en sèrie, fins que, l’any 1893 es va consolidar aquesta tradició quan la Reina Victòria d’Anglaterra va encarregar 1.000 postals de Nadal a una empremta britànica. D’aquesta manera, les postals de Nadal es varen convertir en una autèntica tradició Victoriana incentivada per la mateixa reina, i popularitzada a la resta del món pel “Conte de Nadal” de Charles Dickens.

La primera postal de Nadal creada a Espanya, es va imprimir l’any 1831. Això pot semblar contradictori, però el cert és que l’objectiu no era el mateix; mentre que Cole va enviar les seves postals com a felicitació a amics i família, els repartidors de diaris de Barcelona les varen fer servir per aconseguir més estrenes.

Postals de Nadal en l’actualitat

Les representacions de les postals de Nadal han anat evolucionant al llarg dels anys. Pot sorprendre que, al principi, s’optava per temàtiques vinculades a l’arribada de la primavera, com ara flors o fades, en detriment d’imatges de paisatges hivernals o religiosos.

 

Més endavant, al segle XX, les guerres mundials van fer canviar els gustos del públic, que va començar a consumir imatges i temàtiques molt més patriòtiques, així com humorístiques. Aquesta evolució és un clar exemple dels efectes socials de la guerra en la població.

 

Avui en dia, la tendència Europea és felicitar el Nadal amb postals que representen escenes religioses i de temàtica clarament nadalenca, amb rens, arbres de Nadal, fullets i el Pare Noel.

I tu? Ja has enviat les teves postals de Nadal?

Tradicionalment, les postals de Nadal s’envien pocs dies abans de la celebració d’aquesta festa, és a dir, entre el 20 i el 25 de desembre. És aconsellable enviar-les amb temps, ja que són dates en les que el servei de correus tendeix a tenir molta feina, ja se sap que no és fàcil enviar les cartes a Orient.

 

Una tendència que comença a posar-se de moda és la creació de postals de Nadal DIY o Do It Yourself. Amb cartolina, retoladors, temps i una mica d’imaginació aconseguireu resultats únics i molt originals, que segur que encantaran a tots els vostres éssers estimats. A més, si teniu fills petits, és una molt bona manera de tenir-los entretinguts i passar temps amb ells, alhora que cultiveu la seva creativitat.

 

Si no teniu temps de crear les vostres pròpies postals de Nadal, o preferiu invertir el temps personalitzant el missatge més que la imatge, des de la botiga del Monestir de Sant Benet de Montserrat tenim la solució perfecta. Us oferim una gran selecció de dissenys de postals de Nadal per triar i remenar. Escolliu els que més us agradin i feu la vostra comanda per correu electrònic, especificant el número de referencia dels models que vulgueu encarregar.

 

Esperem que recupereu la tradició d’enviar postals de Nadal a les persones que us estimeu, i que pugueu gaudir plegats d’aquesta època tan màgica i especial.

Share This Post :

Comments

Log in or register to post comments